Skip to main content

Biotino (vitamino B7 arba vitamino H) atsargų organizmas nekaupia. Dalį biotino sintetina žarnyno bakterijos, tačiau nežinoma, kiek tai prisideda prie bendro organizmo biotino poreikio, todėl jo būtina nuolat pakankamai gauti su maistu. Šio vitamino šaltiniai yra kepenys, inkstai, kiaušinio trynys, kai kurios daržovės, pavyzdžiui, sojos pupelės, riešutai, špinatai, grybai ir lęšiai, liesa mėsa, vaisiai, grūdai ir duona.

Nepaisant to, gali tekti biotino vartoti ir papildomai, ypač kai šio vitamino poreikis labai padidėja nėštumo metu ar dėl nevisavertės mitybos jo gaunama nepakankamai.

Biotinas organizme naudojamas kaip esminis kofaktorius karboksilazės fermentams įvairiose metabolizmo reakcijose ir dalyvauja amino rūgščių bei riebiųjų rūgščių sintezėje. Yra žinoma, kad biotinas padeda palaikyti normalią odos ir plaukų būklę.

Kai organizmui trūksta biotino, sutrinka riebiųjų rūgščių apykaita bei kiti medžiagų apykaitos procesai, todėl padidėja odos riebalų išskyrimas, oda parausta, išberiama, ima pleiskanoti. Pastebėta, kad esant biotino trūkumui, plaukai plonėjo ir ėmė slinkti. Kai imta vartoti pakankamai šio vitamino, plaukų būklė pagerėjo po vieno ar dviejų mėnesių.

Leave a Reply