Dygliuotieji šaltalankiai (Hippophae rhamnoides) yra krūmokšniai, paplitę daugelio Azijos ir Europos šalių kalnuotose vietovėse ir smėlėtose pakrantėse, brandinantys geltonai oranžines uogas. Dėl vertingų šių uogų maistinių savybių jos buvo vartojamos jau daugiau kaip prieš tūkstantį metų, iš kartos į kartą perduodant tradicinius jų panaudojimo receptus. Per pastaruosius kelis dešimtmečius mokslininkai atliko išsamius tyrimus su šaltalankiais, dėl ko dabar gerai žinomas šių uogų poveikis ir jų cheminė sudėtis. Subrendusios šaltalankių uogos turi daug įvairių bioaktyvių junginių, tokių kaip vitaminai C ir E, karotenoidai, polifenoliai (flavonoidai, stilbenai, fenolinės rūgštys) nepakeičiamosios riebalų rūgštys, augaliniai steroliai, lignanai, mineralinės ir kitos medžiagos.
- Manoma, kad dėka bioaktyvių medžiagų gausos šaltalankiai padeda palaikyti natūralias organizmo apsaugos sistemas ir normalią imuninės sistemos veiklą.
- Šaltalankių uogos, kuriose gausu polifenolių, padeda palaikyti virškinimą. Mokslinių tyrimų rezultatai rodo, kad šaltalankių sultys yra geras prebiotinio substrato šaltinis, palaikantis naudingos žarnyno mikrobiotos dauginimąsi. Kaip žinoma, apie 80 procentų imuninių reakcijų vyksta žarnyne, todėl tai yra svarbu ir imunitetui.
- Šaltalankių uogos naudingos taip pat ir širdies bei kraujagyslių sistemos bei sveikos odos palaikymui.
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.