Skip to main content

Juodieji pipirai (Piper nigrum) – kilę iš Indijos prieskoniniai augalai, kurių vaisiai nuo seno tokie populiarūs ir plačiai vartojami, kad netgi vadinami „prieskonių karaliumi“. Juoduosiuose pipiruose gausu bioaktyvių medžiagų, iš kurių geriausiai žinomas yra alkaloidas piperinas.

  • Pipirai nuo neatmenamų laikų naudojami kaip natūralūs antioksidantai ir maisto konservantai. Moksliniai tyrimai parodė, kad bioaktyviosios juodųjų pipirų medžiagos pasižymi dideliu antioksidaciniu aktyvumu ir padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
  • Naujausi tyrimai atskleidžia ir tai, kad juodieji pipirai padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą.
  • Taip pat įrodyta, kad piperinas turi teigiamos įtakos kurkumino pasisavinimui. Tyrimai atskleidė, kad vartojant piperiną ir kurkuminą kartu, piperinas padidina kurkumino koncentraciją serume, jo absorbciją ir biologinį prieinamumą.

Leave a Reply