Skip to main content

Kalcis yra mineralinė medžiaga, kurios iš visų mineralinių medžiagų organizme yra daugiausia. Daugiausiai kalcio su maistu organizmas pasisavina iš pieno produktų, taip pat nemaža jo yra rupaus malimo miltuose, mineraliniame vandenyje, kai kuriuose vaisiuose bei daržovėse, tačiau jo nėra ar beveik nėra gazuotuose gaiviuosiuose gėrimuose, saldumynuose ir greito maisto užkandžiuose. Todėl esant nevisavertei mitybai rekomenduojama kalcio vartoti papildomai.

Kalcis būtinas organizmo gyvybinėms funkcijoms užtikrinti.

  • Ši mineralinė medžiaga sudaro apie 1,5 – 2 % žmogaus svorio ir yra svarbiausia žmogaus skeleto dalis. Jei žmogaus mityba visavertė ir kalcio netrūksta, organizmui nereikia imti jo atsargų iš kaulų, tuo būdu palaikoma normali kaulų mineralizacija.
  • Maždaug 1 % kalcio nuolat cirkuliuoja kraujo plazmoje ir patenka į visus audinius bei skysčius. Kalcis dalyvauja mažinant nervų sistemos dirglumą, reguliuoja ląstelių membranų bei kapiliarų laidumą, kraujo krešėjimo procesus, padeda palaikyti normalią raumenų veiklą.
  • Didžioji dalis (apie 99 %) viso žmogaus kūne esančio kalcio yra saugoma kauluose ir dantyse, todėl jis yra būtinas normaliam kaulų bei dantų vystymuisi vaikams ir kaulų bei dantų būklei palaikyti suaugusiems žmonėms.

Leave a Reply