Skip to main content

Vario gausiausiai turintys maisto produktai yra gyvulių kepenys, jūros gėrybės, riešutai, sėklos kakava. Šio mikroelemento pasisavinimą organizme mažina didelis geležies kiekis bei vaisių cukrus – fruktozė.

Vario, kaip ir cinko, yra visuose žmogaus organizmo audiniuose ir organuose, kur jis dalyvauja apsaugant ląsteles (taip pat ir imuninės sistemos bei plaukų folikulų ląsteles) nuo oksidacinės pažaidos.

Su variu susijęs fermentas citochromo c oksidazė reikalingas imuninių ląstelių energijos gamybai, todėl varis padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą.

Varis svarbus ir normaliai plaukų ir odos pigmentacijai, nes dalyvauja sintetinant pigmentą melaniną, kuris apsaugo plaukus ir odą nuo ultravioletinių spindulių pažeidimo.

Ypač svarbu pakankamai vario gauti vasarą, kada pigmentą melaniną organizmas gamina aktyviau.

Leave a Reply