Vitaminas C (askorbo rūgštis) yra unikali savo poveikiu maistinė medžiaga, reikalinga organizmui kaip antioksidantas ir daugelio fermentinių reakcijų kofaktorius.
Vitaminas C žmogaus organizme nėra sintetinamas, todėl svarbu užtikrinti, kad jo nepritrūktų. Vaisius ir daržoves sandėliuojant, vitamino C kiekis juose palaipsniui mažėja, taip pat didelė dalis šio vitamino suyra termiškai apdorojant maistą, todėl priklausomai nuo sezonų kaitos ir mitybos visavertiškumo, vitamino C gali prireikti vartoti papildomai.
Askorbo rūgšties poreikis padidėja, kai organizmui tenka funkcionuoti padidintu krūviu (pavyzdžiui, intensyviai sportuojant, ar patiriant didelę įtampą. Taip pat pastebėta, kad daugiau vitamino C reikia rūkantiems žmonėms.
Yra žinoma, kad vitaminas C dalyvauja daugelyje biocheminių reakcijų kaip elektronų donoras ir kofermentas įvairiems fermentams, taip pat ir fermentams dioksigenazėms, kurie padeda stabilizuoti kolageno molekulės struktūrą.
Normali kolageno sintezė svarbi daugeliui organizmo audinių, nes daugumoje jų (kauluose, kremzlėse, sausgyslėse, kraujagyslėse, dantenose, odoje) yra kolageno.