Skip to main content

Cinkas yra būtinas mikroelementas, reikalingas visiems gyviems organizmams ir jų biologiniams procesams. Organizme šio mikroelemento poreikis nemažas, daugiau iš mikroelementų reikia tik geležies. Daugiausiai cinko su maistu gaunama iš jautienos, paukštienos, jūros gėrybių ir grūdinių kultūrų. Jei mityba nevisavertė, piktnaudžiaujama alkoholiu, cinko trūkumo organizme galimybė padidėja.

  • Cinkas yra svarbus žmogaus medžiagų apykaitai mikroelementas, kuris dalyvauja katalizuojant daugiau nei 300 fermentų, reikalingų įvairioms biocheminėms reakcijoms organizme.
  • Dar praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje tapo žinoma, kad normaliam imuninės sistemos veikimui būtina suvartoti pakankamai cinko. Cinko jonai dalyvauja reguliuojant signalų perdavimą tarp įvairių imuninių ląstelių. Šis mikroelementas svarbus užtikrinant, kad kaulų čiulpuose būtų pakankamas kiekis B ląstelių ir T ląstelių pirmtakų. Nuo cinko priklausomas fermentas timulinas skatina T ląstelių vystymąsi užkrūčio liaukoje. Reikiamas cinko kiekis yra svarbus ir citokinų gamybai mononuklearinėse ląstelėse bei normaliai NK ląstelių (natūraliųjų žudikių) funkcijai.
  • Tyrimai rodo, kad padidėjus citokinų gamybai ir trūkstant cinko pastebimas padidėjęs kenksmingųjų laisvųjų radikalų kiekis, tačiau papildomai vartojamas cinkas padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Leave a Reply