Skip to main content

Tikrųjų vynmedžių (Vitis vinifera) uogos, arba tiesiog vynuogės, valgomos šviežios, apdorojamos vynui ar sultims gaminti bei džiovinamos razinoms. Vynuoges žmonės vartoja ir vertina jau daugelį amžių, ką patvirtina dabartiniame Šiaurės Irane aptikti 7000 metų senumo indai su vynu.

Vynuogių sultyse bei sėklose gausu biologiškai aktyvių medžiagų: proantocianidinų, antocianidinų, fenolinių rūgščių, flavonolių, stilbenų.

Manoma, kad tikrųjų vynmedžių vaisiuose esančios biologiškai aktyvios medžiagos padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos ir tuo pačiu padeda išlaikyti normalią odos būklę, ilgiau išsaugoti jos elastingumą ir lakstumą.

Esama duomenų, kad kai kurių vynuogėse esančių fenolinių junginių antioksidacinis potencialas yra kelis kartus didesnis nei vitaminų C arba E.

Leave a Reply